Cursus van 10 zondagen (10-13u), in Antwerpen
Omdat fermenteren zo veelzijdig is hebben we met een team super gemotiveerde mensen een jaartraject rond fermenteren samen gesteld. Deze 10 lessen bieden een brede waaier en natuurlijk ook veel diepgang. Tijdens de lessen ontvang je informatie, kijk je naar een demonstratie en ga je vooral ook zelf fermenteren. Na deze reeks heb je alle kennis en ervaring om zelf creatief te gaan fermenteren en je eigen twist te geven aan je fermentaties.
Wat is fermenteren? Fermenteren heeft iets magisch! De micro-organismen transformeren als ware tovenaars onze gewone dagelijkse voeding in een waaier van dranken en gerechten die een toegevoegde waarde krijgen, en een heel bijzondere smaak. Door te fermenteren is het voedsel voorverteerd (dus gemakkelijker verteerbaar) en laat het ook geen afvalstoffen na. Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede probiotica, wat zorgt voor gezonde darmflora. En gezonde darmen zijn dan weer essentieel voor een goede algemene gezondheid: ze zijn bijvoorbeeld de basis van ons immuunsysteem. Wil je je immuniteit versterken, eet dan regelmatig een beetje gefermenteerde producten.
Gefermenteerd voedsel helpt om het lichaam te zuiveren van vetten en van zware metalen of andere vervuiling. In de tijd van onze grootouders bestond er een grote rijkdom aan verse gefermenteerde producten: ambachtelijke bieren en kazen, karnemelk, ingelegde groenten en fijne vleeswaren, en vis... Onze geïndustrialiseerde voeding bootst die producten na, maar de levende fermentaties erin zijn verdwenen. Ieder product moet nu volkomen identiek zijn aan het vorige, en dat lukt niet bij levende fermentaties.
Jaartraject fermenteren: thema's per les:
1. Introductie
Practische afspraken en info over het jaartraject. Wat heb je nodig. Wat is fermenteren. Soorten fermentaties. Een gezonde fermentatie-omgeving creëren.
Korte fermentaties (geperste salades, pickle-pers)
Demo: korte fermentatie met pickle-pers
Praktijk: maak je eigen gefermenteerde citroen
2. Groenten: 2 soorten fermentaties
Droge fermentaties: de zuurkoolmethode
Natte fermentaties: water-zout-methode. Of andere gefermenteerde zouten (shoyu, ume-su) + water.
Demo en praktijk.
3. Groenten: paddenstoelen, fruit: appelazijn
Fermenteer zelf paddenstoelen en maak je eigen appelazijn
Demo en praktijk.
4. Gefermenteerde dranken
Laat je inspireren! Serveer tijdens de feestdagen lekkere, gezonde en gefermenteerde dranken.
Kombucha en kefir. Je ontvangt een scoby en kefirkorrels.
Demo en praktijk.
5. Groenten: kimchi
Eerst maak je kimchi volgens de traditionele methode en met de traditionele ingrediënten. Nadien maak je volgens deze methode een creatieve versie zoals een Vlaamse winter kimchi.
Openen, proeven en bespreken van de reeds gemaakte groentenfermentaties.
Demo en praktijk
6. Bonen
Natto
Tempeh
Hoe fermenteer je peulvruchten. Maak je eigen natto en tempeh.
Demo en praktijk.
7. Miso
Maak je eigen miso.
Demo en praktijk.
8. Granen
Amasake
Dosa's
Kiesjell
Demo.
9. Wilde kruiden
Samen in de natuur wilde kruiden herkennen en bekijken met welke methode de kruiden gefermenteerd kunnen worden.
Demo en praktijk.
10. Creatief met fermentaties
Overzicht van alle geziene fermentaties met handige tips voor leuke recepten. Samen een heerlijke creatieve lunch maken met alle geziene fermentaties.
Lunch en afsluiter.
Praktijk.
Geplande sessies (10)
-
Sessie 5: zondag 12 januari 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 6: zondag 26 januari 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 7: zondag 9 februari 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 8: zondag 16 maart 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 9: zondag 27 april 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 10: zondag 25 mei 2025 - OWC Antwerpen
Afgelopen sessies
-
Sessie 4: zondag 8 december 2024 - OWC Antwerpen
-
Sessie 3: zondag 24 november 2024 - OWC Antwerpen
-
Sessie 2: zondag 3 november 2024 - OWC Antwerpen
-
Sessie 1: zondag 27 oktober 2024 - OWC Antwerpen