Tai chi lessen in Antwerpen voor alle niveaus
Op maandagavond en donderdagvoormiddag. Beginners, half-gevorderden en gevorderden. Mensen zonder tai chi-ervaring kunnen enkel starten bij de beginners in september.
T'ai Chi Ch'uan is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst ter bevordering van de gezondheid en een lang leven. Ze omvat een reeks rustige, harmonieuze, ineenvloeiende bewegingen en houdingen, maar het is meer dan enkel het lichaam doen bewegen. Het is bewust leren omgaan met je lichaam en je geest. Je leert jezelf kennen en je leert je lichaam bewegen zoals je wil. Je leert je lichaam voelen en bewust bewegen. De geest is bezig met het lichaam en daardoor vermindert het denken. Je beweegt met zo weinig mogelijk inspanning het volledige lichaam. Overtollige spanning verdwijnt uit het lichaam. Hierbij is actieve ontspanning nodig om de innerlijke energie te ontwikkelen en eenheid van lichaam en geest te bewerkstelligen.
De gehele vorm, de klassieke korte vorm, yang stijl van Cheng Man Ching, wordt aangeleerd in 3 opeenvolgende cycli: beginners, half-gevorderden en gevorderden.
- Beginners: aanleren van de principes en de vorm tot eerste cross hands
- Half-gevorderden: verdiepen van de principes en aanleren van de vorm tot eerste squatting down
- Gevorderden: Integreren van de principes in de volledige vorm
De cursist doorloopt deze 3 groepen aan eigen tempo. Lichaamsbewustzijn, ervaring met lichaamswerk en ontspanning, leeftijd, tijd om dagelijks 10 minuten te oefenen en lichaamsgeheugen zijn onder meer factoren die mede het tempo bepalen om deze materie aan te leren.
Het spreekt vanzelf dat men slechts een volgende groep kan volgen als het vorige deel voldoende beheerst wordt.
Anderzijds groeit Tai chi door herhaling, het kan heilzaam zijn een deel voor een 2de of 3de maal te volgen of zelfs te blijven volgen, waardoor er evengoed verdieping en integratie van de principes tot stand komt.
Tai Chi zorgt voor
- een betere bloeddoorstroming,
- beter evenwicht,
- meer ontspannen zijn,
- je lichaam meer voelen,
- minder denken,
- sterkere spieren en pezen,
- betere concentratie,
- betere lichaamshouding
- meer rust in je hoofd
- vertraging en meer verbinding ervaren met jezelf
- een zen gevoel
- …
Tai Chi is een instrument voor ontwikkeling en meditatie, het is voeding voor ons hele (bewust)zijn. Tai Chi beoefenen omvat een trainingsproces waarbij zelfdiscipline en doorzettingsvermogen worden ontwikkeld. En deze ervaringen neem je dan mee in je dagelijkse leven. Voor jong en oud!
De lessen worden gegeven met het gedachtengoed van Cheng Man Ching (1902-1975) als kapstok (klassieke korte vorm, yang stijl van Cheng Man Ching). Deze aanpak is gericht op maximale ontspanning, zowel fysiek als psychisch.
Uw ziekenfonds komt in sommige gevallen tussen in de kosten voor tai chilessen. Informeer u bij uw ziekenfonds op welke tussenkomst u recht heeft!
Vragen?
Contacteer ons, we helpen je graag.
Tai chi: zachte kracht
Ons doel is geleidelijk aan te ‘verzachten’, te ‘ont-spannen’. De eerste stapjes in het leerproces zijn klein, maar belangrijk. Op zachte wijze leren we spanning te herkennen, spanning die iedereen constant opbouwt en als dusdanig ‘normaal’ vindt. Het zachter worden mag zich echter niet beperken tot de grote lijnen die meestal genoemd worden, de spieren en de rug dus. We gaan verder en werken dan op de gewrichten, vooral in het bekkengebied en de schoudergordel. Het resultaat is merkbaar in een betere houding, maar ook een zàchtere houding. Dit resulteert in een betere werking van de organen in de buikholte, een betere doorstroming van bloed, lymfe, energie…, een zachtere en diepere manier van ademhalen. Tegelijkertijd werken we meer en meer ‘van uit de buik’ in plaats van ‘uit het hoofd’. We laten stap voor stap de constante stroom van drukte in ons hoofd los. Het resultaat is geen ‘leeg hoofd’, maar een hoofd met ruimte, met zachtheid. Een ontspannen geest in een ontspannen lichaam!
De ultieme toetssteen voor de kwaliteit van de zachtheid vinden we in de oefeningen die gemeenzaam ‘push hands’ genoemd worden. Hierbij gaan twee ‘tegenstanders’ elkaar gebruiken als spiegel voor de eigen zachtheid. We meten ons in zachtheid. Waar we onszelf nog kunnen wijsmaken dat we zacht zijn, gaat dat niet op in de confrontatie met de andere, de confrontatie met de buitenwereld. We leren waar nog verborgen spanningen zitten, passen dat toe in de vorm, worden zachter, gaan dat terug toetsen in de oefeningen met partner. Omwille van de aard van de oefeningen spreken wij liever van ‘sensing hands’, waarbij het accent ligt bij het leren voelen van spanning, bij de andere maar vooral bij onszelf, niet met het doel de andere te overwinnen, maar onszelf. De moeilijkste tegenstander in deze martiale leer is niet ‘de andere’, maar ‘ik’!
Door deze aanpak blijft Tai Chi niet beperkt tot louter een uurtje beweging per week maar het wordt een manier van leven, van in het leven te staan. In de confrontatie met het dagelijkse leven zorgt dat voor een zachtere manier van omgaan met problemen. In plaats van onmiddellijk in het verweer te gaan en hard te worden leren we daarentegen van zacht te worden / blijven. Daardoor verliest de hardheid van de buitenwereld zijn onderwerp. Zachtheid is de enige mogelijke uitkomst.
De oosterse denkbeelden zijn vaak radicaal anders dan de onze. Ze koppelen vaak moeiteloos ideeën die voor ons tegengesteld lijken. Daarom is het in Tai Chi vanzelfsprekend dat je tegelijk sterk en zacht kan zijn, dat je kan ontspannen zonder onverschilligheid, dat je krachtig kan zijn zonder spanning, dat je door externe activiteit interne rust kan vinden, stilte in beweging. Daarom leren we genieten van de reis en niet alleen van het doel.
Door Tai Chi te doen leren we evenwicht te vinden in onszelf, in onze relaties met anderen en in het leven van elke dag.
Geplande sessies (13)
-
Sessie 1: donderdag 18 september 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 2: donderdag 25 september 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 3: donderdag 2 oktober 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 4: donderdag 9 oktober 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 5: donderdag 16 oktober 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 6: donderdag 23 oktober 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 7: donderdag 6 november 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 8: donderdag 13 november 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 9: donderdag 20 november 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 10: donderdag 27 november 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 11: donderdag 4 december 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 12: donderdag 11 december 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 13: donderdag 18 december 2025 - OWC Antwerpen