Dans, massage, bodywork

Laat je energie stromen met Shiatsu (Jon Sandifer)

Shiatsu is een traditionele vorm van Japanse massage die verder geëvolueerd is in China en zijn wortels heeft in de oosterse geneeskunde. Tijdens deze laatste eeuw werd shiatsu in Japan verfijnd tot een heel efficiënt middel om je energie in evenwicht te brengen.

Shiatsu gebruikt dezelfde principes als andere traditionele Chinese geneeskundige systemen - inzicht in yin en yang en de Vijf Elementen; begrip van ki-energie en oosterse diagnose. Shiatsu brengt dit geheel van kennis samen in een praktische, aardse en intuïtieve vorm van massage die de laatste jaren steeds populairder wordt.

Het doel van shiatsu is de harmonie en het evenwicht te herstellen in de ki van de ontvanger. Een ervaren shiatsutherapeut is bekwaam om vast te stellen wat de cliënt nodig heeft om hem/haar weer een gevoel van harmonie en welzijn te geven door de behandeling. Of we nu ervaren shiatsutherapeuten zijn of niet, we weten allemaal hoe een aanraking zowel een rustgevend als een opwekkend effect kan hebben op onze ki (levensenergie). Of we iemand die verdrietig is vasthouden om hem te troosten, een pijnlijke plek op ons lichaam aanraken of een collega op de rug kloppen om hem te feliciteren met zijn succes, dit zijn allemaal intuïtieve en spontane toepassingen van aanraking.

Een balancerende handeling
Een shiatsutherapeut leert, net zoals een acupuncturist, dat er veel verschillende oorzaken van ki-onevenwicht kunnen zijn. Onevenwicht kan veroorzaakt worden door externe factoren - zoals veranderingen in klimaat of weer - of interne factoren, zoals emotionele onrust door verdriet, kwaadheid, angst enzovoort. Andere factoren kunnen zijn: de leefwijze van de cliënt, de mate van stress in zijn leven, wat hij eet en de mate van fysieke activiteit of afwezigheid daarvan. Door de cliënt te bevragen en enkele traditionele vormen van oosterse diagnose te gebruiken kan de shiatsutherapeut beoordelen of de conditie van de cliënt meer yin of yang is, welk element ondersteuning of ontspanning nodig heeft, welke organen ondersteuning behoeven en welke meridianen van het lichaam aandacht vragen.
Een shiatsubehandeling duurt gewoonlijk één uur en in tegenstelling tot andere vormen van massage hoef je je niet te ontkleden. Je draagt bij voorkeur lichte, losse katoenen kledij. Je ligt niet op een speciale massagetafel maar op een comfortabele matras (foeton), meestal op de grond.

Verschillende benaderingen
Shiatsu kent vele verschillende benaderingen, stijlen en scholen. Over het algemeen begint een shiatsubehandeling met het losmaken en stretchen van ledematen, handpalm, elleboog of zelfs met een lichte druk van de voet van de therapeut om bijvoorbeeld je rug los te maken. Dit wordt vaak gevolgd door meer specifiek werk waarbij de therapeut zich concentreert op tsubo's of punten, die door de duim van de therapeut geactiveerd of gedeblokkeerd kunnen worden. Gewoonlijk gaat er nogal wat aandacht naar wat de Japanners de hara noemen - onze onderbuik, het gebied rond de navel. Dit is het centrale deel van je lichaam. Spanning losmaken in dit gebied is van wezenlijk belang voor een goede ki-stroom naar de periferie - de armen, de benen, de huid, het hoofd en de nek.

Na een shiatsubehandeling voel je je vaak ontspannen, op je gemak en gecenterd. Zelfs als je bepaalde delen van de behandeling een tikkeltje oncomfortabel vindt, dan ben je je achteraf in elk geval bewust van wat je zelf kan doen om harmonie en balans in stand te houden. Een therapeut geeft je meestal ook advies rond voeding, leefwijze of lichaamsbeweging om het je mogelijk te maken meer verantwoordelijkheid te nemen om je energieniveau in de toekomst op peil te houden. Het effect is niet altijd onmiddellijk zichtbaar. De veranderingen die in je energie aangebracht zijn, kunnen je de eerste paar uren een gevoel van disharmonie geven in plaats van een van harmonie. Het komt vaak voor dat er na de behandeling bepaalde emoties of pijn of ongemak naar boven komen. Gewoonlijk volgt daarna een diepe, verkwikkende nachtrust. Je voelt je fantastisch de volgende dag!

Inspirerende ontmoetingen
Ik begon shiatsu te studeren in 1976 en tegen 1979 gaf ik les en behandelingen. Gedurende de laatste tien jaren heb ik de eer gehad om verschillende ki-specialisten te ontmoeten die hun wortels hebben in China, Hong Kong, Taiwan of Maleisië en ze hadden allen één ding gemeenschappelijk. Ze beoefenen allemaal een of andere discipline of hun eigen begrip van ki te verdiepen en te vergroten. Voor de een is dat tai ch'i chuan, voor de ander ch'i kung, kung fu, meditatie of een andere spirituele praktijk. In essentie versterken ze hiermee niet alleen hun eigen innerlijke ki maar ze ontwikkelen ook hun capaciteit om ki waar te nemen in de buitenwereld. Persoonlijk heb ik ontdekt dat shiatsu, zowel geven als ontvangen, een wezenlijk deel van mijn leven is dat mij verderhelpt ki op mijn levensweg te begrijpen. Als je er voor voelt met ki te werken in je leven, raad ik je aan je te informeren over een van de systemen die ik genoemd heb, om je te helpen ki te begrijpen, waar te nemen en toe te passen in een bredere context, wat een nieuwe dimensie zal toevoegen aan je perceptie. Geniet ervan!

Jon Sandifer

OWC - Dans, massage, bodywork