Voeding & Vitaliteit’s docente Viviane Van Dyck lanceerde op 19 februari haar nieuwe kookboek ‘Vegans are better lovers’ met een glamoureuze avond in Antwerpen.
In haar boek vertaalt ze eeuwenoude evenwichtsprincipes in 69 lekkere, heilzame en volwaardige plantaardige recepten die je in balans brengen. Gezondheid wordt weer vanzelfsprekend. Je geest klaart op, je weet wat je wilt en je hebt de moed om die dromen waar te maken. Met andere woorden, deze recepten toveren je om tot een lover of life.
Dit boek is een uitnodiging om je deze levensvisie eigen te maken. Om er zelf mee aan de slag te gaan, jouw unieke verhaal te schrijven, jouw unieke invulling te geven aan evenwicht en balans.
Om je een voorproever te geven van haar heerlijke recepten, geven wij alvast twee van haar recepten prijs.
4 personen • 30 minuten • Glutenvrij
Gerst is een heel dankbaar graan als je een romige soep of een risotto wilt bereiden. Hoe langer je hem kookt en hoe meer vocht je eraan toevoegt, hoe romiger hij wordt. Ik durf er dan ook om te wedden dat je de kaas of boter niet zal missen.
Ingrediënten voor de risotto
- 2 el zonnebloemolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje look, geplet en fijngesneden
- 2 el mirin
- 4 cups gekookte gerst
- 250 ml groentebouillon
- 3 el daslookolie
- 1/3 cup haverroom
- Sap van ½ citroen
- Kruidenzout, naar smaak
- Radijsloof van 1 busseltje radijzen, in stukjes van 1 cm
Ingrediënten voor de daslookolie
- 500 g verse daslook
- Neutrale olie
Bereiding voor de risotto
- Verwarm de olie en stoof sjalot en look aan.
- Blus met de mirin.
- Voeg de gerst toe en roer los of sauteer mee.
- Voeg de groentebouillon beetje bij beetje al roerend toe, zodat hij door de gerst wordt opgenomen. Dit duurt een kwartier.
- Roer er de daslookolie, de haverroom en het citroensap onder.
- Kruid nu eventueel met wat kruidenzout.
- Roer er tot slot het radijsloof onder en serveer onmiddellijk.
Bereiding voor de daslookolie
- Overgiet de daslook met kokend water en giet snel af. Dompel in ijswater en dep zo goed mogelijk droog.
- Weeg de daslook en neem het dubbele gewicht aan neutrale olie.
- Mix olie en daslook 6 minuten in een hogesnelheidsblender of een gewone blender, tot de olie een temperatuur van 60 °C heeft bereikt. Laat 12 uur staan om de smaak op te nemen.
- Je kan hem zeven, maar ik vind de stukjes zeker niet erg.
- Vind je de looksmaak overheersen? Vervang een deel van de daslook dan door platte peterselie.
30 minuten • Glutenvrij
Deze drank ontspant je milt en pancreas en dus ook je drang naar zoet. Als je probeert om geen suiker meer te eten, kan je zoete groenten gebruiken wanneer je een sugar craving hebt. Deze bouillon werkt het best als je hem warm drinkt.
Ingrediënten
- ½ cup ui, fijngesneden
- ½ cup wortel, fijngesneden
- ½ cup pompoen, fijngesneden
- ½ cup prei of wittekool, fijngesneden
- 5 cups water
- Heel klein snuifje wit zeezout
Bereiding
- Laat de groenten en het zout 5 minuten koken in het water en zet dan het deksel op de pot. Laat nog ongeveer 20 minuten op een laag vuurtje sudderen.
- Zeef de groenten uit de drank en drink de bouillon warm of heet.