Driejarige vegetarische kookopleiding in Antwerpen
Drie jaren van elk 75 uur (13 dagen) + voor wie naar het tweede en derde jaar wil doorgaan nog apart te volgen modules energetische basiskennis.
Leer super lekker vegetarisch en vegan koken met seizoensgroenten en gezonde eiwitten, vetten en suikers. In deze opleiding krijg je unieke kennis, vaardigheden & kooktechnieken die je niet in boeken kunt vinden. Je maakt ze je ook echt eigen door de vele praktijklessen (1 les op 4) en kookopdrachtjes voor thuis.
Gezond eten kan een heleboel problemen voorkomen of verzachten: darmproblemen, hypoglycemie, hoge bloeddruk, spataderen, huiduitslag, allergieën, overgewicht, ... Afvallen, op je ideale gewicht blijven en je fit en gezond voelen lukt trouwens niet met crash-diëten of light producten en ook niet met een onevenwichtig voedingspatroon (weinig vet, weinig koolhydraten, weinig eiwitten) - allemaal heel ongezond. Wat werkt er dan wel?
Er doen heel wat theorieën over gezond eten/diëten de ronde dezer dagen. En vaak spreken ze elkaar tegen. Dan is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig is er Voeding en Vitaliteit. Een opleiding die je laat kennismaken met natuurlijke inzichten over het effect van ons voedsel op onze vitaliteit. We geven je een heldere kijk op de zaak en verleiden je met volwaardig, overwegend plantaardig lekkers. We bieden je een overvloed aan recepten, toveren met kookstijlen en helpen je zo op weg naar een vitaler en natuurlijker leven. Gezonder eten en leven was nog nooit zo gemakkelijk.
Doel & Inhoud
Deze opleiding staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding. Het is een heel praktisch georiënteerde opleiding die informatie koppelt aan directe bruikbaarheid in het dagelijkse leven. Een programma voor mensen die stap voor stap, systematisch en grondig willen kennismaken met gezonde voeding in al z’n aspecten. Je leert doelgericht om te gaan met voeding en de mogelijkheden ervan voor jouw leefsituatie ten volle te benutten.
Wat je meekrijgt zijn unieke kennis en vaardigheden die je niet in boeken kunt vinden. Je maakt ze je eigen in de vele praktijklessen en via tal van kookopdrachtjes die je uitnodigen om tussendoor thuis verder te experimenteren en te observeren.
We werken met verschillende lesgevers die allemaal hun eigen stijl, ervaring en accenten inbrengen. Gemeenschappelijk is de keuze voor volwaardige, minimaal bewerkte producten van goede kwaliteit, liefst vers, lokaal en grotendeels plantaardig: dit is voor ons altijd de basis van gezonde voeding.
We geven je actuele, goed onderbouwde, zo neutraal en volledig mogelijke informatie, gebaseerd zowel op traditionele wijsheid, als op goed, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, eigen ervaring en gezond verstand. Zo kom je te weten waarom de meningen over gezonde voeding zo sterk uiteenlopen en hoe je daarin je eigen waarheid kan vinden, los van hypes of door anderen bedachte regeltjes.
We reiken je daartoe ook een energetisch kompas aan om gefundeerd evenwichtige voedingskeuzes te kunnen maken: je leert welke soorten energie voeding geeft, hoe je deze energie kan beïnvloeden of transformeren via de verschillende kookstijlen, en welke invloed dat heeft op ons: ontspannend, verkoelend, versterkend, activerend, …
Verder moedigen we je vooral aan om zelf te gaan ontdekken en ervaren wat voor jou gezonde voeding is (en hoewel deze kooktraining overwegend plantaardig is, kan jouw ideale voedingswijze net zo goed omnivoor als vegan als alles daartussen zijn). Wij gaan je dus niet vertellen hoeveel vet of eiwit of graan goed voor jou is of wat je vooral wel of niet zou moeten eten. Met de verschillende tools die je krijgt en door steeds meer naar de wijsheid van je eigen lichaam te luisteren en te blijven luisteren, kom je daar vanzelf achter.
Structuur
Eén les op twee bestaat één dagdeel (voor- of namiddag) uit een demo-kookles - uiteraard met uitleg en ruimte voor vragen – en het andere dagdeel uit een praktijkles waarin je in kleine groepjes (drie à vier mensen) zelf aan de slag gaat rond een specifieke kookopdracht. De andere keer zijn het twee demo-lessen. Wat gekookt wordt, dient 's middags als eenvoudige lunch.
Aantal jaren:3
Modeltraject
* 1ste jaar: Voeding & Vitaliteit 1 + Energetische basiskennis A
* 2de jaar: Voeding & Vitaliteit 2 + Energetische basiskennis B + (optioneel) Medische basiskennis A
* 3de jaar: Voeding & Vitaliteit 3 + (optioneel) Medische basiskennis B
"De lesgeefsters hebben mij iedere keer bijzonder weten te inspireren met hun ervaringen en kooklessen. Deze manier van koken heeft mij en mijn gezin veel positieve energie gegeven waar ik dagelijks profijt van heb." - Brigitte Aelbrechtse
Voeding & Vitaliteit 1ste jaar
Doel
Op basis van je eigen lichaamswijsheid gecombineerd met informatie over de fysieke en energetische eigenschappen van voeding, een voor jou (en je familie) gezond, gevarieerd, bevredigend en praktisch haalbaar eetpatroon kunnen creëren. De daartoe benodigde vaardigheden ontwikkelen.
Inhoud
Kennismaking met natuurvoeding; kwaliteit herkennen; je lichaam als kompas; energetische kenmerken van voeding (yin en yang); effect van vuur-water-zout-druk; kookstijlen en snijtechnieken, praktisch en energetisch; winterkoken versus zomerkoken; snel klare maaltijden – menuplanning - menusamenstelling - keukenorganisatie; goede kwaliteit koolhydraten, eiwitten en vetten; zeewier; zoetmiddelen, zoetbehoefte, dessert en gebak; zuur/base evenwicht; volwaardige en gevarieerde ontbijten en meeneemlunches met en zonder brood; brood / crackers / pannenkoeken (ook glutenvrij); broodspreads; melkzuurfermentaties, sausjes – dressings – dips – condimenten; koken voor pic-nic en op reis, ...
Instapvereisten: geen
Voeding en Vitaliteit 2de jaar
Doel
Leren werken met het model van de 5 transformaties (5 elementen). De fysieke, emotionele en mentale kwaliteiten van elke transformatie leren kennen en dit model leren toepassen in uiteenlopende situaties: harmonisch leren koken met 5 smaken, 5 kookstijlen, ingrediënten uit 5 seizoenen, condimenten,... Kleine onevenwichten op fysiek, mentaal en emotioneel vlak leren linken aan de 5 transformaties.
Proeven van koken voor een groot gezelschap.
-
water element (winter): hangt samen met de organen blaas en nieren en de emotie angst, zoals overlevingsangst (en moed). Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals een terugkerende blaasontsteking. De smaak die bij het water element hoort is zout.
-
hout element (lente): hangt samen met de organen lever en galbaas en de emoties kwaadheid, woede, frustratie (en daadkracht en creativiteit). Kwaadheid geeft een sterke reactie op de lever. Anderzijds zorgt een gespannen lever er ook voor dat je gespannen rondloopt en prikkelbaar en snel geïrriteerd bent. De smaak die bij het hout element hoort is zuur, b.v. gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Ook groene groenten en voorjaarskruiden (brandnetel, paardebloemblad, ...).
-
vuur element (zomer): hangt samen met de organen hart en dunne darm (en nog 2 meridianen). Als de vuur-energie te laag is, zijn je emoties naar binnen gekeerd (b.v. eenzaamheid, zelfkritiek). Positieve kwaliteiten zijn liefde en empathie. De smaak die bij het vuur element hoort is bitter. Bitter in de mond ...
-
aarde element (nazomer): hangt samen met de organen maag en milt en de emotie. Als de aarde-energie uit balans is, ga je piekeren en je zorgen maken. Als ze in balans is, ben je tevreden en zorgzaam. De smaak die bij het aarde element hoort is zoet. Het milde zoet van granen en zoete groenten als pompoen en wortel ontspant maag en milt.
-
metaal element (herfst): hangt samen met de organen longen en dikke darm en de emotie verdriet (en wijsheid, zachtheid en flexibiliteit). Verdriet dat je niet uit en dat lang aanhoudt geeft een sterke reactie op de longen. Te lang teveel verdriet kan leiden tot depressie en tot klachten als longontsteking. De smaak die bij het metaal element hoort is scherp, pittig, pikant. Denk aan gember en radijs gecombineerd met verwarmende ovengerechten en stoofpotten.
Inhoud
Kookstudie met de vijf transformaties, toegepast op verschillende noden (individueel, gezin, groep,…) en gelinkt aan de seizoenen en de organen: aarde en zoete gerechten (nazomer / maag & milt); metaal en ovengerechten (incl. gebak) (herfst / longen & dikke darm); water en vis-of zeewiergerechten , feestgerechten (winter / nieren & blaas); hout en reinigen, melkzuurfermentaties, kiemen, wilde kruiden (lente / lever & galblaas); vuur en feestbuffet, barbecue, pic-nic (zomer / hart & dunne darm).
Instapvereisten
certificaten voeding & vitaliteit 1, energetische basiskennis A
Voeding en Vitaliteit 3de jaar
Doel
Dit is een specialisatiejaar van Voeding & Vitaliteit rond koken in functie van verschillende fysieke condities. Centraal staat de uitdieping van de 5 transformaties (5 elementen) naar specifieke situaties en gelinkt aan de verschillende lichaamsstelsels. Je leert voeding gebruiken om organen en lichaamsfuncties gericht te ondersteunen.
Inhoud
Aarde-element:
Mogelijke problemen wanneer het aarde-element uit balans is, zijn o.a. diabetes, hypoglycemie, maag- en miltproblemen, stress, lymfevocht. Hoe kan je voor die aandoeningen via gezonde voeding de balans herstellen?
Metaal-element:
Mogelijke problemen wanneer het metaal-element uit balans is, zijn o.a. astma, bronchitis, longontsteking, darmproblemen (Crohn, constipatie, diarree). Hoe kan je gezond koken om die ziektes te voorkomen en te genezen?
Naast geneeskrachtige bereidingen komen in deze kooklessen ook gerechten uit de Japanse keuken en feestelijke sushi aan bod.
Water-element:
Mogelijke problemen wanneer het water-element uit balans is, zijn reuma, arthrose, burnout, CVS, osteoporose, blaasontsteking, aandoeningen mbt de sexuele organen. Welke rol kan voeding spelen ter preventie van deze kwalen en om ze te genezen?
Naast medicinale gerechten halen we ook inspiratie uit de oude Vlaamse en Franse keuken: stoofschotels, maaltijdsoepen, waterzooi, pot-au-feu,…
Hout-element:
Mogelijke problemen wanneer het hout-element uit balans is, zijn o.a. aandoeningen van de lever en de ogen, cholesterol, migraine, galstenen, huidproblemen, stress. Welke voeding is b.v. cholesterolverlagend? Van welke kooktechnieken word je minder gespannen? Hoe voorkom je galstenen en behoud je een mooie, gezonde huid?
Naast medicinale voeding gaan we ook koken met eetbare wilde kruiden en bereiden we speciale zuiverende gerechten voor onze voorjaarskuur.
Vuur-element:
Het vuur-element hangt samen met hart, bloedkwaliteit, mentale problemen, hysterie. Koken voor de preventie en behandeling van hoge bloeddruk, lage bloeddruk, aderverkalking en hartkwalen is iets wat iedereen zou moeten kunnen.
Verder halen we in deze kooklessen onze inspiratie uit de vurige keukens van de Middellandse zee: Italië, Spanje, …
Instapvereisten
Certificaten voeding & vitaliteit 1 en 2, energetische basis A en B.
Meer info?
Contacteer ons, we helpen je graag.
Lees zeker ook de informatie rond INHAALLESSEN, VRIJSTELLINGEN VOOR MEDISCHE BASISKENNIS, CERTIFICATIE, EVALUATIE
Geplande sessies (13)
-
Sessie 1: zaterdag 8 maart 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 2: zaterdag 10 mei 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 3: zondag 15 juni 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 4: zaterdag 20 september 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 5: zaterdag 4 oktober 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 6: zondag 16 november 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 7: zondag 14 december 2025 - OWC Antwerpen
-
Sessie 8: zaterdag 24 januari 2026 - OWC Antwerpen
-
Sessie 9: zondag 1 maart 2026 - OWC Antwerpen
-
Sessie 10: zondag 29 maart 2026 - OWC Antwerpen
-
Sessie 11: zaterdag 9 mei 2026 - OWC Antwerpen
-
Sessie 12: zondag 31 mei 2026 - OWC Antwerpen
-
Sessie 13: zaterdag 20 juni 2026 - OWC Antwerpen