Yirka De Brucker

Biografie

°1922

Te midden van de natuur ben ik opgegroeid. Mijn hele leven heb ik de manieren onderzocht waarop we ons tot die natuur verhouden en waar we deel van uitmaken, de natuur die we in ons dragen.
Een eerste onderzoek richtte zich op de relatie natuur - cultuur. Hoe leven wij als natuurlijk wezen in een gecultiveerde wereld en vice versa? 
Lang was ik actief in de kunstwereld als curator van tentoonstellingen van hedendaagse beeldende en audiovisuele kunst. Daarnaast organiseerde ik (voor Breedbeeld vzw) een kortfilmfestival waarin jonge makers hun visie op de wereld naar buiten brachten. Binnen deze boeiende wereld spelen natuur en voeding soms een zeer geestverruimende rol. Vaak ging ik dan ook rondzwerven in het universum van andermans creatie. Toch miste ik bij momenten weliswaar de diepgang van mijn eigen wortels in de aarde.
Hoe moest ik nu mijn eigen creatieve impuls gaan verenigen met de natuur rondom me heen?
Het antwoord lag, zoals zo vaak, reeds letterlijk in mijn handen. Mijn handen die al jarenlang groenten, fruit, noten, zaden, zeewieren, paddenstoelen, kruiden en bloemen vastnemen en deze transformeren tot een gerecht, een gerecht dat telkens opnieuw een hele familie of vriendengroep kan doen oplichten en verenigen.

Het startpunt van mijn nieuwe richting was de vraagstelling hoe zelf eerst te genezen van de uitputting waarin we soms terechtkomen als we een zekere essentie uit het oog verliezen. Ik besloot te beginnen met de studie ‘herborisme’ aan de Europese Academie. 
Ik wilde mezelf genezen om zo ook het grotere geheel te gaan helen.
Door knielend al deze nieuwe planten te gaan ontdekken, bracht deze studie me weer dichter bij de aarde en dus bij mijn eigen element. 
Al snel merkte ik dat de kruiden die ik leerde kennen, op mijn bord terechtkwamen en dat het culinaire aspect hetgene was dat ik het meeste miste binnen deze studie.

En toen kwam ik thuis bij het Oost West Centrum waar alles in een harmonieus evenwicht van yin en yang terechtkwam met de studie ‘voeding en vitaliteit’ en ‘energetische basiskennis’.
Naast kruiden beginnen paddenstoelen ook een focalisatie punt en zelfs lichte obsessie te worden. Ik ben gefascineerd door de wonderbaarlijke en (soms) overheerlijke wereld van fungi die vele oplossingen kan bieden voor de gezondheid van mens en aarde. Fermentaties blijven me ook elke dag opnieuw boeien en zijn mijn manier om, door micro-organismen tot mij te nemen, een nog sterkere connectie te creëren tussen mijn eigen lichaam en de ‘buitenwereld’ totdat deze imaginaire grenzen misschien ooit wel volledig gaan vervagen.  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief: