Als we geboren worden, maken we over het algemeen het eerste contact met onze ouders. Van hen hebben we het volgende nodig:
- Verbinding
- Voeding (eten, drinken en aanraking)
- Veiligheid
- Validatie
Door middel van de ervaring met deze vier V's laten onze ouders ons ervaren hoe "de wereld" eruit ziet en hoe we ons daarin moeten gedragen om te overleven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat juist deze eerste periode een blauwdruk vormt voor ons verdere leven.
Maar wat als het niet goed is gegaan, als onze ouders ons niet datgene konden geven wat wij werkelijk nodig hebben? Zijn wij dan veroordeeld om ons verdere leven de gevolgen van een mindere start te dragen? We krijgen immers geen herkansing. Zitten we dan levenslang vast aan deze ervaringen? Moeten we ons neerleggen bij het herhaald aangaan van relaties die keer op keer verkeerd aflopen?
En misschien nog belangrijker, wat geven we door aan onze eigen kinderen als wij het zelf niet gekregen hebben?
In de lezing van deze avond ga ik dieper in op de gevolgen van een wel aanwezige maar niet beschikbare liefdevolle ouder in de eerste 1000 dagen van ons leven.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een onveilige hechting in die jonge kinderjaren en kunnen we dat veranderen? Ik laat zien en ervaren dat erover praten vaak niet werkt. Ook laat ik zien dat Adult Attachment Therapy hierbij misschien een logische keuze is.
Mocht je nu al nieuwsgierig zijn, dan kan je voor meer informatie over Adult Attachment Therapy terecht op: www.deviercirkels.be