Kookcursus in Antwerpen, reeks van 5 lessen
Koken met kruiden, paddenstoelen en zeewieren met de seizoenen mee
Wij reiken in deze reeks van vijf lesdagen verschillende manieren aan om met kruiden, paddenstoelen en zeewieren te koken doorheen de seizoenen. Zijn kruiden, paddenstoelen en zeewieren misschien niet de ontbrekende schakels in onze voeding? Kunnen zelf ontdekte planten op ons bord onze verbinding met de natuur misschien nog versterken? Hoe verhouden we ons tot deze natuur waarin we leven en waar we deel van uitmaken? We erkennen welke schatten onze omgeving ons schenkt en leren deze vol respect en dankbaarheid te verwerken tot verrassende gerechten. Zo brengen we bos, weide en zee tot op je bord.
Het ideaal van ieder gerecht is dat het de natuur en de verbinding met onszelf niet teniet doet, maar daarentegen ondersteunt. Elk gerecht representeert zo een ecosysteem, een seizoen of simpelweg een vallei. Elke wandeling kan een gerecht worden dat geïnspireerd is door wat de natuur ons op dat moment aanreikt, door de geuren die ons aanspreken of de smaken die ons vervolledigen.
We zullen stilstaan bij het feit dat koken op zichzelf een ritueel van transformatie is. Koken is zelfzorg. Koken is creatie. Koken is heling. Koken is in verbinding staan met jezelf, je voorvaderen, je geliefden en de natuur. Hoe kunnen wilde planten onderdeel worden van onze dagelijkse voeding?
Na deze lessenreeks zal je heel wat kruiden, paddenstoelen en zeewieren kunnen herkennen en gebruiken en ga je met talloze recepten en een hoofd vol creativiteit naar huis.
1. Herfstkruiden en paddenstoelen
In de herfst keert de energie terug naar binnen, de bladeren maken zich klaar om los te laten, enkel de den en spar blijven groen, noten en bessen schenken ons nog rijkelijk voedsel om de winter door te komen en de wortels bevatten hun volle kracht. Hier en daar steekt een vrolijke paddenstoel zijn hoofdje boven de grond. Hoe gaan we deze planten en paddenstoelen veilig herkennen en bereiden? We combineren onze paddenstoelgerechtjes met wat er nog aanwezig is in de natuur: lekkere nootjes, bessen, en citrusachtige sparren-en dennennaalden en wortels. We beperken ons tot herkenbare en veilige paddenstoelen die niet te verwarren zijn met gevaarlijkere soorten. We geven een theoretische basis over de verschillende soorten paddenstoelen en planten en hun rol in de natuur. Een boletensoep afgewerkt met beukennootjes kan smaken na een herfstige wandeling! Met een bord vol lekkere herfstgerechtjes staan we sterk in onze innerlijke kracht en met een warme drank vol welriekende kruiden kruipen we dicht tegen onszelf aan.
2. Lentekruiden
De energie stijgt weer. De lente is de zevende hemel voor iedereen die van kruiden houdt. Alle jonge blaadjes ontluiken en frisse groene kruiden zijn overvloedig vindbaar. De eerste bloemen beginnen te bloeien en de bijen zijn weer druk in de weer. We bekijken welke kruiden er in dit seizoen allemaal groeien en hoe ze ons na de winterperiode kunnen ondersteunen in onze vitale lente-energie. Welk lekkers kunnen we in dit seizoen allemaal bereiden met wat we vinden om ons heen? Een zalig slaatje vol lentegroen en lekkere zure en bittere smaken doen ons helemaal herleven.
3. Zeewieren
Tijdens deze les gaan we een volle dag langs de kust op zoek naar verschillende soorten zeewieren, hun smaken, kleuren en bereidingswijzen. Mineralen revitaliseren ons en we komen dicht bij onze eigen oerkracht te staan.
4. Zomerkruiden en -bloemen
De zomer bestaat uit een explosie van kleur en energie zowel om ons heen als in onszelf. Welke bloemen, zwaaiend in de wind, zijn eetbaar en zelfs geneeskrachtig? Overal groeien bosaardbeitjes, frambozen, kruiden en bloemen. Hoe kunnen we een hapje maken van een gevulde teunisbloem of zelfs chips van de blaadjes en kappertjes van de zaadjes van de oost-indische kers? De mogelijkheden zijn oneindig. Samen ontdekken we ze.
5. Feestkoken met kruiden
Samen koken we een feestmaal met kruiden in elk gerecht. We leren creatieve recepten maken vol van kleur en wilde smaken die we in de toekomst kunnen voorschotelen aan al onze geliefden. Zo laten we onszelf en de mensen om ons heen stralen dankzij pure natuurkracht.
CURSUSLOCATIE:
namiddag: altijd in OWC, Van Schoonbekestraat 148, 2018 Antwerpen
voormiddag:
6/10: De Dobbelhoeve (Goorstraat 43, 2970 Schilde)
30/3: Hobokense polder: parking Polderstad, Jan van de Wervelaan 39, 2660 Antwerpen
4/5: Oosterschelde
1/6: Bospolder-Ekers Moeras-Muisbroekbos (Vierkerkenstraat 23, 2180 Ekeren)
22/6: De Dobbelhoeve (Goorstraat 43, 2970 Schilde)