Wildpluk jaartraining in de Ardennen, 3 weekends en 1 vierdaagse.
Wil je eetbare wilde planten leren herkennen en gebruiken? In elk seizoen? Deze jaartraining is heel praktisch geörienteerd, hij zit boordevol tips en inspiratie om je leven spannender, gezonder, wilder en lekkerder te maken. En bonus: hij vindt plaats op een prachtige plek midden in de natuur.
Samen met lokale natuurgids - herborist - diëtist Katrien Cocquyt ga je aan de slag. In elk seizoen is er één weekend (in de zomer is het een driedaagse). Op het programma staan kruidenwandelingen, wildplukken, koken met wilde planten, en we gaan ook een kruidentincturen, lotions en maceraten maken en kruiden drogen voor thee.
Iedereen is welkom!
Er is geen enkele voorkennis nodig. Dit is een leuke cursus voor fijnproevers en levensgenieters, voor mensen die al veel theoretische kennis hebben (b.v. via een herboristenopleiding) en natuurlijk ook voor mensen die nog niets kennen van kruiden.
Eetbare wilde planten, wildpluk in elk seizoen
Deze training volgt de cyclus van de seizoenen. In de lente zal de nadruk op de overvloed aan frisse groene voorjaarskruiden liggen, in de zomer werken we veel met bloemen en zon- en droogteminnende mediterrane kruiden, de herfst is het uitgelezen moment om onze voorraad kruiden, vruchten, wortels te verwerken tot tincturen, elixirs, thee- of wijnkruiden en wat al niet, en je zal versteld staan hoeveel kruiden er zelfs in hartje winter nog te vinden zijn!
Wat gaan we doen? We gaan veel naar buiten. Zowel in de uitgestrekte bossen en weiden rondom het cursuscentrum als in de permacultuurtuin van La Ferme du Bois-le-Comte gaan we op zoek naar de favoriete eetbare en medicinale planten van het seizoen. Je leert welke planten giftig zijn en vooral welke planten interessante medicinale en culinaire kwaliteiten hebben. Je leert een heleboel wilde kruiden, bloemen en vruchten herkennen, oogsten, bewaren, verwerken en natuurlijk ook gebruiken.
Vooral koken met wilde planten komt uitgebreid aan bod, zowel grootmoeders recepten als hedendaagse gerechten. (De maaltijden die we samen bereiden zullen je van je sokken blazen, gegarandeerd! En het theetje erna, ooooh!)
Je krijgt een heleboel praktische huis-, tuin-, en keukentips en we gaan ook aan de slag om geneeskrachtige oliën, zalfjes en tincturen te bereiden voor onze huisapotheek. En af en toe verwennen we onszelf met een zalig ontspannend voetbad of een heerlijke massageolie.
We gebruiken uitsluitend plantaardige en biologische of wildpluk ingrediënten.
Cursuslocatie: ecologisch centrum la ferme du Bois-le-Comte
La ferme du Bois-le-Comte is een ecologisch cursuscentrum vlak bij de abdij van Orval (Ardennen, zuidoost België, tegen de Franse grens). Unieke ligging midden in de natuur. De keuken is vegetarisch en voor wie wil volledig vegan.
Meer info?
Contacteer ons, we helpen je graag.
Verder geeft Katrien les in het derde jaar van de vegetarische kookopleiding Voeding & Vitaliteit en in de cursus energetische basiskennis (macrobiotiek, yin en yang, chakra's, meridianen, de 5 elementen: de basis van TCM, shiatsu en ayurveda) .