Koken & natuurvoeding

Echt (w)eten: Viviane Van Dyck over haar nieuwste kookboek

Viviane Van Dyck geeft entertainende en gezonde kooklessen en lezingen aan particulieren en bedrijven. Ze deed ervaring op in de keuken van P.A.R.T.S en had al een kookrubriekje op TV-OOST en in Psychologies Magazine. Viv’s vitale keuken was haar eerste, succesvolle kookboek. Haar tweede boek, Echt (w)eten schreef ze samen met Rik Vermuyten en is sinds maart 2016 verkrijgbaar (o.a. bij ons). Bij Oost West Centrum in Antwerpen geeft Viviane mee vorm aan de opleiding Voeding en Vitaliteit en dat doet ze - vinden wij en haar studenten - heel gedreven en gedegen.

Viviane, welke boodschap wil je in de wereld zetten?
Dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om evenwichtig te koken en te eten. Ik vind het`yin-yang'-kompas een heel handig instrument om te weten wat eten met je lichaam doet en om van daaruit keuzes te maken over wat er op je bord komt te liggen. Het is gewoon een kwestie van je gezond verstand te gebruiken.

Wie inspireert jou daarbij?
In willekeurige volgorde: veel van mijn studenten die mega goed koken thuis en op hun beurt mensen inspireren om gezonder te gaan eten. Mieke Pieters (mijn eerste kooklerares), mijn collega's van de opleiding Voeding en Vitaliteit (ze hebben vaak zeer goede recepten die ik zelf nog niet ken), Tine Tomme en Marijke De Coninck (met hun boeken), Jeroen Meus en andere TV-chefs (ik leer altijd wel iets bij), Michael Pollan (ik wou dat ik zijn one liners had bedacht), en natuurlijk Rik Vermuyten (een levende encyclopedie). Waar ik mijn inspiratie haal voor mijn kooklessen? De volwaardige, plantaardige keuken vormt de basis, maar ik vind het heerlijk om vegetarische (bevatten meestal nog kaas of room) of veganistische (bevatten meestal nog suiker en tropische producten) blogs en websites af te schuimen en dan recepten aan te passen om zo tot vernieuwende, maar toch evenwichtige gerechten te komen.

Waarin verschilt jouw kookboek van andere boeken rond gezond koken?
Ons boek geeft een natuurlijk en goed onderbouwd antwoord op de vraag wat nu echt gezond is om te eten.  Veel visies vertrekken vanuit wetenschappelijke bevindingen, maar er is een natuurlijke wijsheid die ouder is dan onze moderne visies. Ons boek is een unieke combinatie van die oude, echte kennis en (h)eerlijke recepten.

Wat is volgens jou gezonde voeding?
Dat is voor iedereen anders, omdat we allemaal uniek zijn.  Maar als je in een gematigd vierseizoensklimaat woont, spring je al een heel eind als je het vooral plantaardig, volwaardig houdt, met een gevarieerd dieet van volle granen, bonen, zaden, groenten van het seizoen en zeewier.  

Wat we eten beïnvloedt niet alleen onze fysieke conditie.
Wat je eet heeft uiteraard een effect op de conditie van je spijsverterings- en zenuwstelsel en je bloedcirculatie. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om rustig te blijven wanneer je veel dierlijke en/of gesuikerde producten eet. Voeg daar nog eens de stress aan toe die veel mensen de dag van vandaag ervaren en je kan al raden dat het dan niet gemakkelijk is om rust te ervaren in je gedachten en gevoelswereld of te weten wat je graag zou ontwikkelen in je leven en wie je graag zou willen zijn. In die zin maakt evenwichtige voeding het gemakkelijker om ook emotioneel, mentaal en spiritueel in evenwicht te zijn. Het maakt het gemakkelijker, maar het doet het niet voor je.

Met voeding breng je de buitenkant in je binnenkant. Via je spijsverteringsstelsel neem je dingen van buiten (voedsel) op in je bloed en daarmee maak je je lichaam. In de traditionele, oosterse visie is het evenwicht tussen je buitenkant en je binnenkant een synoniem voor een goede gezondheid. In de opleiding Voeding en Vitaliteit van Oost West Centrum brengen we de studenten terug in contact met deze natuurlijke logica via inspirerende theorie- en praktijklessen. Ik geef zeer graag les in die opleiding, omdat ik er echt mensen kan helpen om deze nieuwe eet- en leefwijze toe te passen in hun leven.

In 2011 schreef je Viv's vitale keuken. Waarin onderscheidt je nieuwe boek Echt (w)eten zich van het vorige?
Echt (w)eten is eigenlijk een logisch vervolg op Viv's vitale keuken. In Viv's vitale keuken leer je producten en recepten kennen uit de evenwichtige keuken, in Echt (w)eten ontdek je seizoen per seizoen welke ingrediënten en bereidingswijzen je helpen om gezond en gelukkig te blijven, een heel jaar lang. Een volgend kookboek is ook al in de maak. Qua inhoud zal het op zijn beurt een logisch vervolg zijn op Echt (w)eten maar met een andere insteek. Het zal voor veel mensen een grote hulp zijn om gezond en evenwichtig te koken in deze drukke tijden!

In je vorige kookboek gebruikte je wel eens vlees of vis. Dit kookboek is volledige plantaardig. 
In mijn vorige boek gebruikte ik nog wel vlees omdat de uitgever dacht dat het anders een veel te ontoegankelijk boek zou zijn voor de lezer. Ik heb geprobeerd om aan te tonen dat je vlees ook op een meer evenwichtige manier kan bereiden bijvoorbeeld als je er shiitake, citroen, groene bladgroenten of daikon bij serveert. Ikzelf eet geen vlees, ik kook meestal volledig plantaardig en soms eens met vis of zeevruchten. Ik kook nu nog gevarieerder en gedurfder dan in 2011. Dat is het voordeel van veel kooklessen te geven: gaandeweg kan je écht wel koken.

Welke elementen zijn belangrijk voor je bij de keuze van ingrediënten? 
Smaak, gezondheid, ethiek, esthetiek, duurzaamheid, ... Gelukkig hoef je in de plantaardige volwaardige keuken niet te kiezen tussen smaak óf gezondheid óf ethiek óf ... In deze keuken is het een én-én verhaal in de plaats van een óf-óf verhaal.

Ben je blij met wat het leven je biedt?
Het zal wel zijn! Ik ben heel dankbaar voor mijn gezondheid en die van zoveel mensen die ik graag zie. Bovendien ben ik heel blij met mijn werk dat niet als werk aanvoelt en waarbij ik zoveel mensen kan inspireren.

OWC - Koken & natuurvoeding