Tips van onze docenten

Tips van onze docenten

Foto

- Roze gember/citrus zuurkool
- Herfsttips voor een goede immuniteit
- Rammenas & daslook dip
- Aarden: een visualisatie oefening
- Versterkende misosoep met brandnetel en paardenbloem

Roze gember/citrus zuurkool

Zoals alle melkzuurfermentaties is dit gerechtje super goed voor je darmen, je immuniteit en je gezondheid in het algemeen.
Nodig voor een bokaal van 1 liter: 950 g rode kool, fijn gesneden of geschaafd, 6 theelepels fijn zeezout, geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel, stuk gember van 5 cm, fijn gesneden.
Alles mengen, kwartiertje laten staan (of als je niet wil wachten: kneden tot het vocht vrij komt), gesteriliseerde bokaal vullen tot 2 cm van de rand, telkens elke laag goed aandrukken met je vuist, deksel erop. Minstens 2 weken op kamertemperatur (niet in direct zonlicht) laten staan, daarna in de koelkast bewaren.

Herfsttips voor een goede immuniteit

Tips van Irene Nolte

Hier zijn een aantal tips om je fysieke en geestelijke gezondheid te ondersteunen en je immuniteit te versterken. (Natuurlijk is deze lijst niet volledig, je weet zelf vast nog veel meer dingen die je kan doen. En je hoeft ze ook niet allemaal te doen, haal er uit wat voor jou werkt en bij jou past.) 

1. Doe leuke dingen - doe minstens drie keer per week iets waar je plezier aan beleeft. Geniet van het leven! Het positieve effect dat één enkele leuke ervaring op je immuunsysteem heeft kan wel twee dagen aanhouden, zo blijkt uit onderzoek van Dr. Arthur Stone, psycholoog aan de NY State University.

2. Vermijd suiker en kunstmatige zoetstoffen. Ze veroorzaken een ontstekingscascade. Ontsteking is een immuunreactie op ziekteverwekkende stoffen in jouw lichaam. Door mineralen uit het lichaam te roven, maken suiker en bewerkt voedsel je bloed zuurder, waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten.

3. Eet groene groenten (b.v. broccoli, bok choi, boerenkool, pijpui, spruitjes, peterselie, enz.). Groene groenten zijn goed voor de lever en het immuunsysteem.

4. Eet misosoep: een super goede manier om je bloed en je darmen te alkaliseren (minder zuur te maken), wat de beste manier is om je te beschermen tegen ziekteverwekkende stoffen.

5. Je kan eventueel volgende voedingssupplementen nemen: zink, vitamine D3 samen met K2, en vitamine C. Je kan die nemen als je voelt dat je verkouden aan het worden bent of als je je uitgeput voelt. Je kan ze ook voor langere tijd nemen, om je immuunsysteem te versterken.

6. Als je je niet helemaal top voelt of verkouden bent, drink dan citroenthee met vers geraspte gember erin - een geweldige manier om je longen te zuiveren.

7. Verminder melkproducten in de herfst en winter. Melkproducten kunnen je luchtwegen en darmen verstoppen. Het is belangrijk dat die in goede conditie blijven tijdens de winter!

8. Eet volle granen zoals rijst, amarant, quinoa, gierst of boekweit. Ze gronden je zenuwstelsel en verhogen het serotoninegehalte in je lichaam, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd wordt.

9. Beweeg - dit kan een zachte vorm van beweging zijn zoals wandelen of qi gong, zolang het je maar diep laat ademen en een klein beetje laat zweten. Hoe dieper je ademt en hoe meer je zweet, hoe meer ziektekiemen je uit je lichaam verwijdert.

10. Hou een dagboek bij en schrijf over je gevoelens. Gebruik de herfst en de winter om in contact te komen met je innerlijke leven. Lucht je boosheid op papier, voel je verdriet, voel compassie voor jezelf en sta jezelf toe te dromen.

11. Stel een paar heel kleine, haalbare, leuke doelen. Dingen die je al heel lang wil doen en waar je blij van wordt! Probeer één doel per week te bereiken.

 

Rammenas-daslook dip

Recept: Nathalie

Ik dacht een paar dagen geleden: 'wat heb ik nu extra nodig om mijn immuniteit en longen te versterken?' Met wat ik in huis heb, en liefst een nieuw recept om het leuk te houden voor mezelf. Daslook wordt ook de natuurlijke antibiotica genoemd, een top kruid dus om de immuniteit te versterken. En wist je dat fermenteren dat ook doet? Want dat doe je door alle ingrediënten te kneden met zout en minimum 4 uur te laten rusten. Rammenas is pittig en net dat versterkt de longen. Dus supersnel klaar, een minimum aan goedkope ingrediënten en vooral superlekker en gezond!

Ingrediënten :
- rammenas, geraspt met schil.
- Atlantisch zeezout
- daslook, fijn gesneden

Werkwijze :
Meng alle ingrediënten, goed kneden en laat minimum 4uur rusten.
Lekker om je groenten mee te garneren zoals gestoomde wortel of gebakken Hokkaido pompoen of geblancheerde broccoli.

+++

Aarden met Remke, Innerlijke Kind Coach

Veel mensen zitten in deze tijd letterlijk in hun hoofd. Ze bedenken wat er allemaal kan gebeuren met hen, nu deze Corona-uitbraak er is. het zorgt ervoor dat we in ons denken in een loop terecht komen en in feite geen rekening houden met hoe ons lichaam zich werkelijk voelt in het hier en nu.

Aarden is hierbij een goede tool om in het hier en nu te komen, te blijven. Aarden kan je doen door simpelweg je voeten op de grond te zetten en te voelen of je voeten op, boven of in de grond staan. Je zal zien, als je dit 5 tal minuten doet, dat je aandacht naar beneden gaat en dat je meer in het hier en nu bent.

Een leuke oefening om dit aantrekkelijker te maken is de volgende visualisatie :

* Ga rustig zitten en doe je ogen dicht

* Ervaar hoe je erbij zit: voeten op de grond, rug tegen de stoelleuning

* Visualiseer een mooie plek in een prachtig bos.

* Voel jezelf door dat bos lopen, ervaar de geuren, de kleuren, het gevoel op je huid, de geluiden en wat je allemaal ziet.

* Nu kan het zijn dat je in jouw bos toevallig een fantastisch meer tegen komt. Dat meer wordt gevuld met water uit ene rivier, welke via een waterval in het meer uitkomt.

* Ga eens onder die waterval staan en voel hoe alle overbodige zware energie uit je lichaam wegstroomt. Sommigen kunnen dit zelfs zien als donkere kleuren in het water.

* Als je er genoeg van hebt, nodig ik je uit terug te keren naar de rand van het meer. En kijk eens of je daar een boomstronk kan vinden van een enorme, oude eik.

* Ga op die boomstronk staan en voel de energie uit de wortels van die boomstronk komen en door jouw lijf naar boven gaan.

* Voed je op deze manier met de krachtige energie van die eik en de aarde.

* Als je er gevoeg van hebt laat je de beelden los en realiseer je je dat je op de stoel in jouw ruimte zit.

* Voel na, wat dit met je lijf doet/deed

+++

Versterkende misosoep met brandnetel en paardenbloem voor  3 personen!

Recept: Ingrid Debert

3 is een mooier getal dan 4, vandaar eens een recept voor 3 personen. Voor de
mathematici bestaat er vast wel een reconversietabel en anders helpt een
beetje hoofdrekenen om het brein actief te houden ook al, allemaal gratis
erbij geleverd!


Ingrediënten:

1 ui - 1 wortel of peterseliewortel - 1 stukje paardenbloemwortel - 3 verse shitakes - 3 broccoliroosjes - een handvol verse brandnetelblaadjes - wakame of dulce

Ga de tuin in,  graaf een paardenbloemwortel uit, de grond is nog lekker nat, dus dat gaat prima! Pluk een handvol verse brandnetels - rits de blaadjes eraf en gooi de takjes weg.
Zet een pan water op met 1 ui in maantjes, de fijngehakte paardenbloemwortel, de shitakes, de andere wortel in lange schijven en breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen, voeg dan de broccoli toe en laat nog 5 minuten koken en op het laatst de brandnetelblaadjes nog 1 minuut.  Zet van het vuur af, voeg miso toe naar smaak, eventueel wat gember voor meer warmte of een drup citroen voor lekker fris!!