This website is using cookies in order to improve your user experience.

Creatief koken

Creatief koken


DRIEDAAGSE (ORVAL) 

Basiskookworkshop. 
Veel mensen eten te veel suiker, vet, vlees en te weinig granen, groenten, fruit.  
Leer hoe je je voedingsgewoonten stap voor stap kunt veranderen en hoe je je kookstijl kunt laten evolueren naar een meer natuurlijke, evenwichtige keuken. Maak kennis met een creatieve natuurvoedingskeuken.

In theoretische voedingslessen krijg je informatie over diverse producten, hun voedingswaarde, energetische eigenschappen, basisbegrippen en -principes van het koken, het gebruik van diverse voedingsmiddelen, de betekenis ervan in ons dagelijks voedingspatroon, de invloed op ons organisme, ...
Demonstratie- en praktijklessen bieden de mogelijkheid om diverse kookstijlen en snijtechnieken te bekijken en zelf in te oefenen. Ze geven je meteen de gelegenheid om nieuwe smaken te ontdekken. Individueel of in kleine groepjes ga je aan de slag met een bepaalde opdracht. Zo leer je je kooktechnieken en -vaardigheden ontwikkelen, praktisch werken en je eigen creativiteit ontplooien.


In de zomerworkshop bereiden we verfrissende zomergerechten, meeneemhapjes voor lunchbox en pick-nick, 'dorstlessers' en kleurige salades. Met wilde kruiden geven we een originele toets aan onze creaties en als tussendoortje of dessert verwennen we onszelf met een romige 'milk'shake of een luchtige vruchtenmousse of...
Op het menu van de winterworkshop staan vooral aan het seizoen aangepaste, vitaliserende en verwarmende wintergerechten.

Verder leer je hoe je seizoensgebonden kwalen efficiënt kan aanpakken met natuurlijke inwendige en uitwendige behandelingen: voeding, drankjes, massage, compressen.
Extra praktijkervaring als groepskok kan je, als je daar zin in hebt, opdoen bij de voorbereiding van het ontbijt. Tijdens natuurwandelingen gaan we op zoek naar kruiden en doen we nieuwe energie op. De laatste avond vieren we feest met lekkere hapjes, pittige drankjes,...

Even voorproeven?

Praktisch werken: keukenorganisatie.
Materiaalkennis. Snijtechnieken: hoe en waarom. Verwerking van gesneden groenten in verschillende soorten pickles.
Variatie met groenten: verschillende bereidingstechnieken in functie van het seizoen: verwarmende gerechten voor de winter en verfrissende gerechten voor de zomer, de invloed van het gebruik - in verschillende verhoudingen - van water, vuur, zout, tijd en druk.
Volkoren graanproducten bereiden en creatief verwerken in een volledige maaltijd; tips voor restverwerking.
Alternatieven voor suiker: wat bestaat er en hoe gebruik je het in gebak, dessert, zoete snacks en tussendoortjes, hoe vang je een te sterke drang naar zoet op?
Plantaardige eiwitbronnen: peulvruchten en hun afleidingen verteerbaar klaarmaken, juiste combinaties en verhoudingen in een maaltijd.
Menuplanning: samenstellen van evenwichtige bereidingen, rekening houdend met de behoeften, conditie, leeftijd, activiteit,... van diegene(n) voor wie je kookt, aanpassingen aan seizoens-, klimaats- en andere omstandigheden.

Kookworkshop met bio en veganistische ingrediënten.

Geplande cursussen