OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - Helende Knuffels

Helende Knuffels

Helende Knuffels


VRIJDAGAVOND (ANTWERPEN) 

Communiceren door middel van helende aanraking.
In een veilige bedding leer je mensen ontmoeten, je leert plezier te hebben, je leert "nee" te zeggen en grenzen aan te geven, je leert aanraken en aangeraakt worden, je leert te vragen wat je nodig hebt, je leert je angsten onder ogen zien

Sinds een aantal jaren is het fenomeen van Cuddle-party (knuffelfeest) uit Amerika over gewaaid naar Europa. In Nederland en Duitsland worden workshops gegeven rondom het thema aanraken en aangeraakt worden, die maandelijks honderden mensen trekken. Griet en Remke zijn in 2013 gestart met het helend knuffelen bij Oost West Centrum. Sinds 2019 geeft Remke het alleen, ondersteund met Innerlijke Kind coaches In zijn werk als Innerlijke Kindtherapeut komt Remke regelmatig mensen tegen die klagen dat ze vroeger en nu een tekort aan aanraking hebben ervaren. Ook zien we dat het voelen steeds meer op de achtergrond wordt gedrukt en plaats gaat maken voor cognitie, het denken. Schreven we vroeger nog een brief en "voelden" we wat we schreven, nu zitten we te typen achter een computer. Zochten we elkaar vroeger nog eens op en klopten we elkaar op de schouders, nu mailen we even ... We verharden en beredeneren meer dan dat we voelen. En juist dit voelen hebben we zo hard nodig.

In 2012 is er vanuit de Universiteit van Wenen een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren kwam dat als men aangeraakt wordt en men dit als prettig en veilig ervaart, dit bloeddrukverlagend werkte en helend was voor allerlei orgaansystemen. Het bleek dat aanraking net als eten en drinken een fysiologische behoefte is, waar wij mensen niet zonder kunnen. Hebben we een tekort aan aanraking, dan kunnen we dood gaan (vooral bij baby's) of stressvol in het leven staan en ziek worden. De reden is dat als we aangeraakt worden, we oxytocine (knuffelhormoon) aan maken, wat de tegenpool is van de stresshormonen (zoals cortisol). Dit oxytocine wordt echter alleen aangemaakt als de persoon de omstandigheden zelf als veilig ervaart.

Wat is nu Helend knuffelen?
Het is een workshop waarin een veilige plek wordt gecreëerd, waar je leert helder en duidelijk te communiceren, je leert er "nee" te zeggen en grenzen aan te geven, je leert er mensen ontmoeten, je leert er praten over zaken waar je anders je mond over houdt, je leert aanraken en aangeraakt worden, je leert plezier te hebben, je leert te vragen wat je nodig hebt, je leert je angsten onder ogen zien en dit alles in een veilige bedding waar voor seksualiteit geen ruimte is

Wat gebeurt er op een knuffelavond?

 • Iedereen komt op tijd (omwille van de te maken afspraken rond veiligheid) en draagt gemakkelijk zittende kleding. 
 • Vervolgens leggen de begeleiders binnen een welkomcirkel uit wat de bedoeling. We maken kort kennis met elkaar en binnen de cirkel worden een paar afspraken gemaakt, die we hieronder hebben weergegeven als de matrix. 
 • Als dit duidelijk doorgesproken is, volgen de inleidende oefeningen die tot doel hebben je op je gemak te stellen. 
 • De opbouw van deze oefeningen neemt je uiteindelijk mee naar het knuffelen op zich, dat op een speelse manier wordt aangeboden. Men raakt vertrouwd met elkaar en de aanvankelijke spanning wordt kleiner. Knuffelen kan echter ook inhouden dat je gezellig met iemand praat terwijl die je hand vasthoudt. Iedereen heeft zijn of haar eigen knuffelmanier. 
 • Aan het einde van de avond wordt er afgerond met een korte deelronde, waarbij wij graag horen hoe jullie ervaringen waren.
 • Gedurende de gehele tijd zal de leiding aanwezig en aanspreekbaar zijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren waarbij je hulp nodig hebt. Wij zijn er te allen tijde voor jou.

Wat bengt een knuffelavond mij?

 • Zoals boven al aangegeven, wordt er tijdens het knuffelen het hormoon oxytocine geproduceerd. Dit knuffelhormoon zorgt ervoor dat we ons ontspannen. Het werkt dus stress-reducerend. Het vormt de tegenpool van adrenaline en noradrenaline, die ook stress-hormonen worden genoemd. En juist dit oxytocine zorgt ervoor dat we ons lekker in onze vel voelen gaan zitten, dat we ons ontspannen en blijer in de wereld voelen staan.
 • Ook leren we te vragen naar datgene wat wij werkelijk nodig heben. We leren grenzen aangeven en "nee" zeggen. We leren onszelf kennen; zijn we inhalig of juist toegeeflijk. Zijn we een Redder of zijn we een Helper, of zitten we graag in onze Slachtofferenergie, of is onze Innerlijke Criticus enorm actief. Doen we iets om een ander te pleasen of komen we op voor onze eigen behoeftes. En juist dit laatste vormt weer een raakvlak met het Innerlijke Kind. 

Onze matrix ziet er als volgt uit:

 1. Men is op tijd op het aangegeven tijdstip. De deur sluit exact op dit tijdstip. Ben je te laat, dan kom je er helaas niet meer in.
 2. De kleding blijft ten alle tijde aan en de handen gaan nooit onder de kleding.
 3. Om iemand aan te raken zal je toestemming van die persoon moeten vragen. Deze antwoordt met een hoorbaar "ja". Hoor je geen "ja, dan raak je niet aan. Hou dus je verzoek zo specifiek mogelijk. "Mag ik je aanraken" is dus niet specifiek, "Mag ik je buik aanraken" wel.
 4. "Ja"= "ja", "nee"= "nee" en "misschien"= "nee".
 5. Je wordt aangemoedigd oude grenzen te gaan verkennen. Je hoeft echter nergens aan mee te doen.
 6. Respecteer hetgeen je met je partner in het dagelijkse leven hebt afgesproken. Overleg van tevoren wat wel en niet kan in jullie relatie.
 7. Vraag een van de begeleiders om assistentie als je deze nodig hebt of als je een vraag hebt. Zij zijn er voor.
 8. Tranen en lachen zijn altijd welkom.
 9. Respecteer de privacy van de mensen wanneer je aan een knuffelavond hebt deelgenomen.
 10. Hou de ruimte van de knuffelavond schoon/proper.

 

Voor verdere informatie verwijzen we je naar de website www.hetinnerlijkekind.be.

Van hart tot hart, Remke

Geplande cursussen

OWC - Program Detail