OWC maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Meer info

OWC - In de spiegel van de dood - jaartraining

In de spiegel van de dood - jaartraining

In de spiegel van de dood - jaartraining


10 VRIJDAGEN (ANTWERPEN) 

Een training voor mensen die concrete informatie zoeken rond sterven en stervensbegeleiding en bewuster willen worden van de verschillende processen die er spelen. 
Een uitnodiging aan iedereen die het onderzoek naar sterfelijkheid en vergankelijkheid ziet als een persoonlijk ontwikkelingsproces. 

Een hartverwarmende en inspirerende training, die je naast kennismaken met de psychosociale kant van de dood ook uitnodigt om te mediteren en te reflecteren op de thema's die verwant zijn aan sterven en de dood. Voortvloeiend uit die ervaring kan je beter begrip opbrengen voor de noden van de stervende en hen helpen bij het tot rust te komen en vrede vinden.
Ook zal je hierdoor voor jezelf een diepere levenskwaliteit ontwikkelen.

De methodieken die toegepast worden zijn o.a.

 • stille en actieve meditatie, 
 • Boeddhistische Bardo meditatietechnieken, 
 • reflecteren individueel/ in kleinere groep, 
 • ervaringen delen, 
 • licht energetisch lichaamswerk, 
 • ademtraining, 
 • aandacht- en luisteroefeningen.

De lessen worden ondersteund door filmfragmenten en commentaren die mystici en deskundigen gegeven hebben. De speciale Bardo meditaties en de ruimte om te delen met elkaar, geven je de mogelijkheid om de materie nog diepgaander te ervaren.
Als voorbereiding op de les wordt aangeraden om bepaalde teksten uit het Tibetaanse boek van Leven en Sterven van Sogyal Rinpoche te lezen. Elke lesdag krijg je meditatie- en aandachtsoefeningen mee die je thuis kunt doen.
Voor deelname aan deze training is geen specifieke ervaring vereist. Wat je wel nodig hebt is de bereidheid jezelf en je sterfelijkheid onder ogen te zien, waardoor je angst verdwijnt en levenskracht en levenslust zich vrij kunnen maken.

Thema's

 • Dag 1: In de spiegel van de dood: dood gewoon, taboe vs groeikans
 • Dag 2: Broos – tijdelijk – aards – nietig - het besef van eigen eindigheid: verandering, vergankelijkheid en de dood
 • Dag 3: Het leven laat je niet zo maar los: wie begeleidt wie?
 • Dag 4: Over de dood en het sterven: leven in het licht van sterven
 • Dag 5 : De stervende spiegelt ons : energiebeheer vs valkuilen
 • Dag 6: De dood leert ons betekenisvol te leven: innerlijk ruimte - innerlijk licht
 • Dag 7: De kunst van het sterven: zingeving bij leven & sterven
 • Dag 8: Op het kruispunt van de levenslijnen: de realiteit van sterven en de dood
 • Dag 9: Iedereen sterft, maar niemand gaat dood: rouw en rouwverwerking
 • Dag 10: Er is ook leven vóór de dood: bewust leven – bewust sterven

Voorbereiding voor de eerste les:
Ter voorbereiding van de lessen is er iedere keer leeswerk uit het Tibetaans boek van Leven en Sterven (Sogyal Rinpoche). Aan het eind van iedere les krijg je de opgave van het leeswerk mee.
Ook voor de eerste lesdag wil ik je verzoeken om je in te  lezen, nl.
- Voorwoord: helemaal
- Hoofdstuk 1: de 2e paragraaf: De dood in het moderne leven, de 3e paragraaf: De reis door leven en sterven
Ook wordt er gaandeweg de lessen een leesbundel samengesteld, dit lesmateriaal wordt per les meegegegeven.

"De les vond ik heel verrijkend en ver-reikend. Ik kijk er telkens naar uit en wat we zien, daar kan je zo mee aan de slag in je dagelijks leven. Dat vind ik zo boeiend aan je benadering van de cursus. Het gaat over sterven, maar ik leer zoveel bij rond het leven zelf." - Carla, Gent

"Yasho, een diepe dankbaarheid en respect om de unieke manier waarop je je kennis en ervaringen omtrent leven en dood aan ons doorgaf:vanuit een stevige verankering in jezelf en uitstromend vanuit je hart, met zoveel mildheid en zachtheid, steeds afgestemd op elk van ons, en met af en toe de nodige humor en je aanstekelijke lach ... Maar bovenal de energie die je uitstraalt en van waaruit je werkt, creëerden voor mij telkens een veld waarin mijn hart kon thuiskomen, en dit gevoel heb ik telkens opnieuw zowat als het meest waardevolle ervaren... Aldus een welgemeende 'dank je wel'!! Ook trouwens voor al je 'stille' steun en betrokkenheid!
Ik ga verder op mijn pad met hoop en vertrouwen." - Katrien, Eindhout

"Ik ben dankbaar jou te mogen ontmoeten, jouw kracht en ervaring te voelen. Niet alleen de handvaten die je meegaf, maar vooral de kracht van 'gewoon zijn'. En ik heb in dit jaar vaak in de weerspiegeling van een put gekeken en vaak mezelf herkend en vooral hierdoor minder angst voor mezelf bekomen. Dit maakt me meer en meer authentiek, ik hoef niet bang te zijn voor mezelf, ... wees gewoon jezelf."
- Danny S., Zwijnaarde

Geplande cursussen

OWC - Program Detail