This website is using cookies in order to improve your user experience.

Kruidenkracht - jaartraining

Kruidenkracht - jaartraining


3 WEEKENDS (ORVAL) 

Vegetarisch - bijna volledig plantaardig - volwaardig - bio. Creatief met kruiden! Kruiden en wilde planten hebben een krachtige energie. Kleine hoeveelheden zijn voldoende om de zuiverende, revitaliserende en vaak medicinale werking ervan te ervaren.

In de wandelingen en kooklessen leren we meer over de eigenschappen en de benamingen van een aantal kruiden, en die kennis brengen we ook in de praktijk. We zien, proeven en ervaren hoe we vers geplukte en gedroogde kruiden creatief kunnen verwerken, om zo extra energie, pit, smaak en variatie aan onze keuken toe te voegen. Onze dorst lessen we met diverse verfrissende, rustgevende, opwekkende of zuiverende thees. Of we verwennen en verzorgen ons met diverse kompressen, voetbaden, massages ….

Tijdens dit kruidenjaar gaan we in elk seizoen de wonderlijke kruidenwereld ontdekken en dieper beleven.
Via wandelingen en excursies verkennen we de Gaume en de typische plantengroei van deze streek, we ontdekken de gelijkenissen en verschillen met andere streken in België. We leren heel veel planten kennen, zowel in de kruiden- en de groententuin van La Ferme du Bois-le-Comte als in de wijdere natuur. Stap voor stap leren we steeds meer medicinale en culinaire kruiden herkennen en benoemen. We leren welke planten giftig zijn en welke niet. We leren hoe we ze kunnen oogsten, bewaren en verwerken. We vernemen meer over hun geneeskrachtige toepassingen vroeger en nu. We gebruiken ze in de keuken: zowel grootmoeders recepten als recentere culinaire en medicinale bereidingen komen ruim aan bod. We krijgen een heleboel praktische huis-, tuin-, en keukentips en gaan dan ook aan de slag om helende oliën, compressen, zalven en tincturen te bereiden voor onze huisapotheek. We kruiden het geheel met historische en mythische achtergronden, interessante weetjes, wetenschappelijke info …
We geven aandacht aan de flora en maken linken naar de fauna en het ecologisch geheel.

Dit is een erg praktisch georiënteerde cyclus, met veel doe-oefeningen en veldwerk, voor zowel mensen zonder voorkennis als herboristen en natuurgidsen.

Geplande cursussen