Mens sana in corpore sano. Een waarheid als een koe en terug te vinden aan de ingang van menig sportcentrum.
Maar in hoeverre is het bekomen van een gezond lichaam afhankelijk van een correcte optelsom van eiwitten en koolhydraten? Gezonde voeding is voor elk individu anders in te vullen. Echter, naast de ingrediënten en de bereidingswijze, vormt de manier waarop we deze in sommige gevallen zelfs uitgelezen voeding tot ons nemen, in wezen de belangrijkste schakel, indien het gezondheid gevende aspect van voeding ons het meeste aanbelangt.
We bekijken, aan de hand van wat ons lichaam doet met het brede aanbod van levensmiddelen dat ons ter beschikking staat, of er al dan niet bruikbare en opbouwende voedingsstoffen van gemaakt worden. Zo kan ieder voor zich uitmaken waar zijn voorkeuren naar uitgaan en ook waar ze vandaan komen. Want wanneer we naar iets verlangen, is dat met een bepaalde reden. En een reden heeft een oorsprong. En een oorsprong heeft per definitie een doel.
Sommige mensen streven als doel gezondheid na. Ze gaan er vanuit dat gezondheid komt of behouden blijft als ze gezond koken en eten. Maar wat levert hen deze gezondheid op? Weer anderen denken dat wanneer hun lichaam gezond is of is geworden, deze gezondheid hen een lang en gelukkig leven zal verzekeren. Maar wat betekent gelukkig zijn als het een voortdurende inspanning kost om dit te blijven?
Is geluk geen staat van zijn, net zoals je vrij voelen en ongebonden aan regels en voorschriften, zoals een dieet?
We trachten de achterliggende drijfveren van de macrobiotische levenswijze te verduidelijken en daarmee gelijk de medische en filosofische overleveringen van de duizenden jaren oude Chinese wijsbegeerte. Namelijk, wat is gezonde voeding en hoe eet je jezelf gezond, gelukkig en vrij.
Want niet het doel, maar de weg is van belang.