This website is using cookies in order to improve your user experience.

Permacultuur ontwerpcursus - jaartraining

Permacultuur ontwerpcursus - jaartraining


4 x 4 DAGEN (ORVAL) 

Practische, interactieve, inspirerende training waar je blij van wordt en energie van krijgt. Een haalbaar, positief en krachtig antwoord op eigentijdse vragen. 

Onze energieverslindende en snelle manier van leven maakt dat we hier en nu voor erg verscheidene uitdagingen staan. De nadelige effecten van grootschalige systemen kunnen niet langer weggestopt worden. Piekolie, klimaatsopwarming, verlies van biodiversiteit, klimaatvluchtelingen, strijd om schaarser wordende grondstoffen, kwaliteitsverlies in onze voeding en een reeks economische crisisberichten. Onderwerpen die steeds meer mensen raken. In die complexiteit van problematieken een haalbaar, positief en krachtig antwoord formuleren is niet eenvoudig.

Of toch ?
Permacultuur is een manier van ontwerpen waarbij zorgvuldig gebruik van grondstoffen, zorg voor de mensen en een eerlijke verdeling centraal staan.
Dat resulteert in veerkrachtige, bloeiende, kleinschalige en vaak erg productieve en creatieve systemen. Het mooie aan deze ontwerpmethodiek is de universele toepasbaarheid ervan. Je kan aan de slag in de stad of op het platteland, in dit of een ander klimaat.
Permacultuur kan je zien als een geschenkdoos met daarin de allerfijnste handgereedschappen. Je leert die goed te gebruiken, ontdekt dat de principes elkaar aanvullen en kunnen versterken. Als deelnemer aan dit traject krijg je enkele richtingwijzers aangegeven op weg naar een samenleving waarin samenwerking en minder-energie sleutelbegrippen zijn. Ontwerpen is een vaardigheid die groeit door het regelmatiger te doen. Hoe meer we oefenen in het uitdenken en bijsturen van gezonde systemen, hoe meer kans dat we een geleidelijkere transitie kunnen waarmaken naar een samenleving die positieve oplossingen heeft.
Dat is het doel van deze permacultuurtraining.

De cursuslocatie:
De training vindt plaats op een permacultuur boerderij / cursuscentrum van 10 hectare, waar elk jaar een ander stukje land permacultuur-gewijs omgevormd wordt. Dat heeft het voordeel dat je als cursist heel uiteenlopende permacultuurprojectjes (voedselbos, moestuin, kruidentuin, boomgaard, eetbare tuin, ...) in verschillende fasen van opbouw kan observeren en ervaren, dat je kan leren van onze fouten en dat je ook ziet hoe permacultuur op iets grotere schaal (groententeelt voor cursuscentrum en marktverkoop) er kan uitzien.

Een greep uit de onderwerpen:

 • Permacultuurethiek en principes
 • Ontwerpmethodieken en meettechnieken
 • Natuurlijke bodemverbetering
 • Zwammen kweken als basis van een gezond systeem
 • Moestuinieren met en zonder tuin
 • Plantenkennis, fenomenologisch tuinieren
 • Tuinieren met planeten en elementwezens
 • Natuurrijke bijenteelt
 • Klimaat en micro-klimaat
 • Ontwerpen en aanleggen van voedselbossen
 • Watersparen en waterzuivering
 • Alternatieve economieën
 • Sociale permacultuur en gemeenschapsvorming
 • Ambachten en handwerk herontdekt
 • Transportoplossingen

De taal van het leren spreekt in het samen dingen neerzetten. Er is een aangename afwisseling tussen theorie en praktijk. Theorie hoeft niet schools te zijn, we spelen met allerhande methodieken. Ontwerpen is een sociaal gebeuren, we leren hoe we van elkaar kunnen leren. Dat alles brengen we in de praktijk op een prachtige plek. In de realiteit van een levende natuur maken we ons waarnemingvermogen weer wakker en bouwen we verder aan een harmonische omgeving voor alle levensvormen. Eigen ervaringen van de lesgevers worden afgewisseld met bezoekjes aan mensen die met vuur vertellen en tonen hoe dromen nu al neergezet worden.

Lesgever
Bert Dhondt, één van de grote jonge permacultuur bezielers in Vlaanderen stelt zichzelf voor:
Ik ben Bert Dhondt, lesgever permacultuur en liep deze passie op tijdens een rondreis door Tasmanië en Australië in 2000. Daar volgde ik enkele permacultuurontwerpopleidingen en eens terug thuis werd gestart met de uitbouw van Het Voedselbos, een permacultuurtoontuin in Vlaanderen. In 2006 organiseerde ik al een ontwerpcursus in Ygdrassil te Vissenaken. Er volgden vele voordrachten en een eerste permacultuuropleiding in Bois-le-Comte werd opgestart in 2008.
Als moestuinbegeleider in een antroposofische woon- en werkgemeenschap leerde ik alle kneepjes om in dit klimaat jaarrond verse groenten, fruit en kruiden te kweken op mensenmaat.
Advies, ontwerp en begeleiding van groepsmoestuinen, schooltuinen en voedselbossen was dan ook mijn logische volgende stap. Ik geniet zelf ook telkens weer om in de Ferme du Bois-le-comte te zijn en dit domein te helpen groeien naar een permacultuurpraktijkvoorbeeld.

Extra begeleiding
Cursisten van de vorige jaargang kunnen assisteren in de Permacultuuropleiding. Dit biedt extra kennis voor de hele groep en een dubbele leer- en ervaringsmoment voor de assistent.

Geplande cursussen